Kunnen buitenlandse klanten je in het buitenland dagvaarden?
In deze digitale tijden is het niet meer zo moeilijk om buitenlandse klanten aan te trekken. Dat is op zich een meevaller, want je doelgroep is groter dan ooit. Maar er schuilt een addertje onder het gras. In principe kan je buitenlandse klant – we spreken hier voor alle duidelijkheid over Europese inwoners – bij een geschil procederen in de rechtbank in zijn buurt. En dan wordt het ingewikkeld.
Heb jij enkel b2b-klanten? Dan is de oplossing eenvoudig. Je kan alle eventuele issues opvangen in je algemene voorwaarden door de simpele vermelding dat bij geschillen enkel de Belgische rechtsmachten bevoegd zijn.
Bij b2c-klanten zit het anders in elkaar. Ongeacht je algemene voorwaarden, hebben zij toch het recht om je voor een buitenlandse rechtbank te dagen. Dat staat namelijk zo aangegeven in de Brussel I bis Verordening van 10 januari 2015. Dit geldt trouwens zowel voor producten als diensten.
Bewijs zoeken
Belangrijk om weten, is dat de tegenpartij eerst en vooral zal proberen bewijzen dat jij je als Belgische ondernemer naar het buitenland richt. Zij krijgen daarin gelijk als jij bijvoorbeeld in je Google Ads of op je website een andere taal dan één van onze landstalen gebruikt. Of als je doelgroep voor je advertenties of sociale media breder is dan België. En natuurlijk ook als je op je site een routebeschrijving geeft voor buitenlanders.
Lukt het ze niet om dat te bewijzen? Dan kan je buitenlandse klant wel nog procederen in België, maar sta jij iets steviger in je schoenen.
Ingewikkelde kwestie
Waarom een gerechtelijke procedure in het buitenland nadelig is? Wel, je zal sowieso een advocaat in dat land moeten vinden, wat je meer kost dan in België. In heel veel landen liggen de erelonen namelijk een pak hoger. Bovendien moet je rekening houden met een volledig andere werking van de rechtbank dan in ons land. Jezelf verdedigen wordt dus sowieso moeilijker.
Voorkom problemen
Eén manier om dergelijke complexe situaties te voorkomen, is natuurlijk je simpelweg énkel tot Belgische klanten richten. Maar in realiteit – zeker als je chirurg, architect, e.d. bent – is dat soms niet doenbaar. In dat geval, neem je best een rechtsbijstandverzekering die je beschermt in het geval van gerechtelijke procedures in het buitenland.
Je vindt dit artikel ook terug in Sterck Magazine.