Wat zijn de gevolgen van een echtscheiding voor je vennootschap?

Scheiden is sowieso geen pretje, want er komt op emotioneel en praktisch vlak veel bij kijken. Maar als je daarenboven ook een eigen bedrijf leidt, kan het nog wat ingewikkelder worden. We lichten de mogelijkheden toe.

Eenvoudigste situatie: scheiding van goederen

Ben je getrouwd met scheiding van goederen? Dan is er feitelijk geen gemeenschappelijk vermogen en dus ook geen probleem. Als de vennootschap van jou is, blijven de aandelen, inkomsten, enzovoorts simpelweg van jou.

Gemeenschappelijk en opgericht tijdens het huwelijk

Als je de vennootschap oprichtte tijdens je huwelijk en je getrouwd bent met gemeenschap van goederen, is de situatie complexer. Het is dan aan een bedrijfsrevisor om te bepalen hoeveel je verschuldigd bent aan je ex-partner op basis van de actuele waarde van de vennootschap.

Vennootschap opgericht vóór het huwelijk

Richtte je de vennootschap op vóór je huwde, met gemeenschap van goederen? Dan blijven de aandelen ook na de scheiding van jou. Ook wanneer je besluit de zaak te verkopen, blijft alles van jou. Echter is het oppassen met kapitaalsverhogingen tijdens het huwelijk. De nieuwe aandelen kunnen aanzien worden als gemeenschappelijk.

Uitzondering mogelijk

Maar let op: in 2018 kwam er een wijziging in de wet omtrent de verdeling van inkomsten van een vennootschap tijdens een huwelijk. Het is namelijk mogelijk dat je als zaakvoerder van een vennootschap jezelf erg weinig uitbetaalt en de winst vooral investeert in bijvoorbeeld onroerend goed. Dan is een uitzondering mogelijk. Je ‘gemeenschap’ bereikt dan niet de normale, correcte nettoberoepsinkomsten. Je ex-partner, zelfs als het geen aandeelhouder is, kan dan aanspraak maken op de helft van de échte inkomsten, dus ook het geld dat in onder meer onroerend goed zit. Ook in dit geval is het een bedrijfsrevisor die de situatie objectief bekijkt, rekening houdend met eventuele verliezen en reserves.

Tip:

Speel op zeker. Bekijk als ondernemer je huwelijkscontract grondig en laat het eventueel aanpassen. Kijk ook uit welke beslissingen men neemt op jaarlijkse algemene vergaderingen. Zo kom je als het ooit tot een scheiding komt, niet voor verrassingen te staan.

Je vindt dit artikel ook terug in Sterck Magazine.